Regisztráció, beiratkozás

Regisztráció, beiratkozás

Az ELTE ÁJK Kari Könyvtára nyilvános könyvtár, ingyenesen regisztrálhat/beiratkozhat minden 14. életévét betöltött magyar vagy külföldi állampolgár, aki elfogadja a könyvtárhasználati szabályzatot. 

Regisztrálni/beiratkozni személyesen a könyvtárban vagy online az ELTE Könyvtár WebApp-ban (utóbbi lehetőség jelenleg csak ELTE polgárok használható). 

A regisztráció és a beiratkozás az olvasói adatlap vagy az online form kitöltésével történik. A kettő közötti különbséget az általuk elérhető szolgáltatások köre, és az űrlapon megadott személyes adatok mennyisége adják.    

 1. Regisztráció: a könyvtár alapszolgáltatásai vehetők igénybe: a könyvek és folyóiratok helyben használata, ingyenes szkennelés, számítógépek használata. A regisztráció minden látogató számára ingyenes. 
 2. Beiratkozás: az alapszolgáltatásokon felüli szolgáltatásokhoz ad hozzáférést, esetenként meghatározott költségvonzattal: kölcsönzés, hozzáférés az előfizetett adatbázisokhoz. Az ELTE polgárok részére a beiratkozás ingyenes. 

A regisztrációhoz/beiratkozáshoz szükséges: 

 • személyi igazolvány/útlevél,
 • lakcím kártya,
 • hallgatóknak a diákigazolvány vagy az azt pótló igazolás, 
 • ELTE alkalmazottak részéről a munkaviszonyt vagy az oktatói jogviszonyt igazoló irat,
 • NEPTUN kód. 

A könyvtári tagság érvényessége olvasói státusztól függ, a regisztrációk alkalmával kap erről tájékoztatást a könyvtárlátogató.  

A személyes regisztráció/beiratkozás menete

 1. Olvasói adatlap kitöltése. (Ez az űrlap egységes minden ELTE kari könyvtárban. Az itt megadott adatok bekerülnek a számítógépes nyilvántartásba.) 
 2. Be kell mutatni a személyi igazolványt/útlevelet, lakcímkártyát; hallgatóknak a diákigazolványt. 
 3. A diákigazolvány számát a könyvtáros/kapus felírja az Olvasói adatlapra. (Amennyiben még nem készült el a diákigazolványa, az erről szóló igazolást be kell mutatni és később mindenképp jelezni kell a könyvtár felé a diákigazolvány számát, hogy az bekerüljön az adatlapjára!  A látogató olvasójegye a diákigazolványa lesz. Annak a vonalkódjával tudják ellenőrizni a könyvtárba belépéskor a könyvtári tagság érvényességét.)
 4. Ha a látogató nem ELTE hallgató, vagy már nem jogosult diákigazolvány használatára, a regisztráció után a könyvtárostól/kapustól vonalkóddal, lejárati dátummal ellátott hagyományos, papír olvasójegyet kap, melyen fel kell tüntetni a nevét és az olvasójegy számát. Ezt minden könyvtári látogatáskor fel kell mutatnia, igazolandó a könyvtári szolgáltatásokra való jogosultságot. 

Az online regisztráció/beiratkozás menete

 1. Az új olvasóknak regisztrálni kell az ELTE Könyvtár WebApp-ban.
 2. Ki kell költeni az űrlapot (regisztráció az Egyetemi Könyvtári Szolgálatba). 
 3. Vissza kell igazolni a regisztrált címre kapott emailt a benne található linkre való kattintással (email cím ellenőrzése).
 4. Be kell jelentkezni az alkalmazásba (ez már NEPTUN-nal is lehetséges). 
 5. A Tagságaim menüpontban lehet beiratkozást kezdeményezni a kiválasztott könyvtár(ak)ba. 
 6. A kéréséről a könyvtár értesítést kap, amelyet egy munkanap határidővel feldolgoznak.
 7. A könyvtáros értesítő emailt küld a feldolgozás befejeztekor. 
 8. Az e-olvasójegyet a mobil esztközön belépéskor fel kell mutatni ellenőrzés céljából.
 9. Véglegesítés/adatellenőrzés személyesen: Az online beiratkozás véglegesítésére személyesen, a könyvtárlátogatás első alkalmával kerül sor. A diákigazolvány száma ekkor kerül be a nyilvántartásba, valamint ellenőrzik a lakcímkártya adatait is.   

Tagság meghosszabbítása

A tagságot személyesen a könyvtárban, vagy online, 2 héttel a tagság lejárta előtt a “Tagságaim” menüpont alatt lehet meghosszabbítani a WebApp-ban.