Adatbázisok

Technikai tudnivalók az adatbázisok távoli használatához

Név Kiadó/üzemeltető Belépés Info
Magyar adatbázisok
Akadémiai Kiadó folyóiratok Akadémiai Kiadó EduID link
Interkönyv Typotex EduID link
Jogkódex Prémium HVG-Orac felhasználónév, jelszó link
MERSZ Akadémiai Kiadó EduID link
Szaktárs Arcanum EduID link
Új Ügyvéd Jogtár Prémium Wolters Kluwer EduID link
Külföldi adatbázisok
Academic Search Complete EBSCO EduID
(jelenleg technikai hiba miatt
VPN/stunnel/távoli asztal)
link
Beck-online Premium C.H. Beck távoli asztal link
Cambridge Core Cambridge University Press EduID link
De Gruyter Journals De Gruyter EduID link
HeinOnline William S. Hein & Co., Inc. távoli asztal link
JSTOR. Essential Collection ITHAKA Harbors Inc. EduID link
Kluwer Arbitration Wolters Kluwer távoli asztal link
Legal Source EBSCO EduID
(jelenleg technikai hiba miatt
VPN/stunnel/távoli asztal)
link
Max Planck Encyclopedia of Public International Law Oxford University Press távoli asztal link
Oxford Academic Journals Oxford University Press EduID link
Sage Journals SAGE Publications EduID link
Westlaw International Thomson Reuters távoli asztal link
Westlaw UK Thomson Reuters távoli asztal link

 

 

Akadémiai Kiadó folyóiratok

Belépés: EduID

Az Akadémiai Kiadó folyóiratainak (köztük 8 jog- és társadalomtudományi lapnak) teljes szövegű adatbázisa.

HVG-Orac Jogkódex Prémium

Belépés: felhasználónév, jelszó (l. lent)

A Jogkódex Prémium a HVG-ORAC Kiadó legszélesebb tartalmú elektronikus jogi adatbázisa, melynek része a Jogkódex jogi adatbázis, a Szakcikk Adatbázis Plusz, valamint a Nagy Döntvénytár és egyéb tartalmak (könyvek, kommentárok, iratmintatárak stb.). A Jogkódex a hatályos magyar jogszabályokat tartalmazza (Magyar Közlöny, ágazati közlönyök) időállapotokkal, kapcsolatok jelzésével, időállapotok összehasonlításával, összetett keresési lehetőséggel a joganyagok, továbbá a döntvények között.

A teljes tartalom megtalálható a kiadó honlapján.

A Jogkódex Prémium letöltéséhez és telepítéséhez keresse fel a jogkodex.hu oldalt és az ott található segédleteket.

A szolgáltató egy ELTE-specifikus felhasználónév-jelszó párost adott meg, ennek birtokában Ön be tud lépni az adatbázisba. Telepítés és a program indítása után felhasználónév: elte_hiatus, a jelszó pedig: 66e470d6

Wolters Kluwer Új Ügyvéd Jogtár Prémium

Belépés: EduID

Bármikor, bárhonnan elérhető, naprakész és személyre szabható jogi adatbázis: magyar és EU-s joganyagok időrendi változásokkal, indoklások, kommentárok, döntvények, szakcikkek, könyvek, iratminták, módszertani anyagok és kalkulátorok tárháza.

A teljes tartalom megtalálható a kiadó honlapján.

A szolgáltató EduID-belépést tesz lehetővé. A Jogtár eduID-bejelentkező oldalán az EduID-Belépés gombra kattintva, ELTE IIG azonosítás után érhető el az adatbázis.

Interkönyv

Belépés: EduID

Az edu.interkonyv.hu oldal a www.interkonyv.hu testvéroldala, ahol az EISZ-konzorcium keretében előfizető intézmények dolgozói, oktatói, hallgatói ingyen érik el az adatbázisban szereplő anyagokat - több, mint 500 könyvet, jegyzetet online pdf formátumban. Amennyiben ön ezen intézmények valamelyikének oktatója, hallgatója, dolgozója, IP-cím alapú azonosítás vagy eduID-s belépés után férhet hozzá az online adatbázishoz.

A Typotex Kiadó 1989 óta működő könyvkiadó, profiljába elsősorban felsőfokú tankönyvek, szakkönyvek, jegyzetek tartoznak a természettudományok és a társadalomtudományok területéről (matematika, fizika, informatika, biológia, kémia, mérnöki tudományok, pszichológia, filozófia, kommunikáció, művészetelmélet, menedzsment stb.) egyaránt.

MERSZ

Belépés: EduID

Az Akadémiai Kiadó online okoskönyvtára több száz magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet, jegyzetet tartalmaz teljes szöveggel, kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában. A MeRSZ minden eszközön és környezetben reszponzív, egységes megjelenést nyújt külön applikáció letöltése nélkül.

Szaktárs

Belépés: EduID

A Szakkiadók Társulása, röviden SZAKTÁRS adatbázis portál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen gyűjtse össze és korszerű módon tegye közzé a magyar szakkönyvkiadók műveit. Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról.

A portálhoz csatlakozott kiadók művei mindenki számára szabadon kereshetők, a tartalmak hozzáféréséhez azonban jelenleg intézményi előfizetés szükséges. A szolgáltatást megrendelő felsőoktatási intézmények hallgatói számára Shibboleth rendszeren keresztül otthoni hozzáférést is biztosítunk.

Kiadók:

  • Akadémiai Digitális Archívum
  • Gondolat Kiadó
  • L'Harmattan Kiadó
  • Kalligram Kiadó
  • Kriterion Kiadó
  • Napvilág Kiadó
  • Osiris Kiadó

Külföldi adatbázisok

Beck-online Premium

Belépés: Távoli asztal

A teljesszövegű (fulltext) német nyelvű jogi adatbázist a C.H. Beck kiadó üzemelteti 2001 óta. Könyvek, folyóiratok, jogszabályszövegek alkotják az adatbázis tartalmát, szinte minden jogterületről. A teljes tartalom itt tekinthető át.

Cambridge University Press

Belépés: EduID

Jogtudomány

Politika és nemzetközi kapcsolatok

Az adatbázisban a Cambridge University Press kiadásában megjelent kötetek és folyóiratok olvashatóak. Több, mint 1,6 millió folyóiratcikket és 36 000 kötetnél is több könyvet lehet elérni változatos tudományterületekről.

De Gruyter Journals

Belépés: EduID

A De Gruyter 500 open access, valamint a több mint 350 előfizetéshez kötött folyóirata olvasható az adatbázisban. A csomag 1995-től napjainkig megjelent kiadványokat tartalmazza főként bölcsészet- és társadalomtudományi területeken.

EBSCO Academic Search Complete

Belépés: EduID (jelenleg technikai hiba miatt VPN/távoli asztal szolgáltatással érhető el)

Az Academic Search Complete a világ egyik leglényegesebb multidiszciplináris adatbázisa.  Több mint 9 000 teljes szövegű folyóiratot, valamint további 13 200 publikáció absztraktját tartalmazza. A naponta frissített adatbázisban olyan tudományterületeken kereshetünk mint például antropológia, biológia, jog, kémia, geológia, gépészet, matematika, pszichológia, teológia stb.

EBSCO Legal Source

Belépés: EduID (jelenleg technikai hiba miatt VPN/távoli asztal szolgáltatással érhető el)

Az EBSCO jogtudományi adatbázisában 1100 folyóirat teljes szövegéhez lehet hozzáférni.

HeinOnline

Belépés: távoli asztal

Elérés

JSTOR

Belépés: EduID

Elérés

Oxford Academic Journals

Belépés: EduID

Elérés

Sage Journals

Belépés: EduID

Elérés

Kluwer Arbitration

Belépés

Elérés

Max Planck Encyclopedia of Public International Law

Belépés

Elérés

Westlaw International

Belépés

Elérés

Westlaw UK

Belépés

Elérés

EISZ adatbázisok

Open Access (nyílt hozzáférésű) adatbázisok

Technikai tudnivalók az adatábázisok távoli használatához

Minden adatbázis elérhető az ELTE, illetve kari előfizetés esetén az ÁJK hálózatából, de távoli (pl. otthoni) hozzáféréshez is több lehetőség áll a rendelkezésre:

EduID - Shibboleth

A nemzetközi Shibboleth azonosítási szolgáltatáshoz Magyarországról az intézmények az EduID szolgáltatáson keresztül csatlakoznak. Az ELTE polgárai az EduID-t az IIG (Caesar) azonosítójukkal tudják igénybe venni, így ha valamelyik adatbázis lehetővé teszik a Shibboleth vagy EduID azonosítással történő használatot, akkor az IIG azonosítóra lesz szükség végső soron. (Emiatt pedig - egyelőre - a csak az ÁJK által előfizetett adatbázisokat EduID-val vagy Shibboleth-tel nem tudják igénybe venni a Kar hallgatói és oktatói.)

Külföldi adatbázisok (Shibboleth)

Általában a "Sign in via your institution" vagy Shibboleth login", esetleg "Institution login" feliratot kell megkeresni, és erre kattintani. Itt vagy rögtön az intézmények közül lehet választani (ez esetben az "ELTE" névre keressünk, ha nincs találat, az "EOTVOS" vagy "EÖTVÖS" kifejezésekkel is próbálkozhatunk), vagy a különböző, az EduID-hoz hasonló föderációk között kell keresni (ez esetben az "Hungary" vagy "Hungarian Research and Education Federation" vagy "Hungarian EduID Federation" lehetőséget kell megkeresni), majd utána az ELTE kiválasztásával lehet folytatni. A végén az EduID bejelentkezéssel lehet belépni az adatbázisba.

Távoli asztal

A szolgáltatás használatához Internet Explorer 6.0 vagy magasabb verziójú böngésző szükséges, más böngészőkkel nem fog működni. A szolgáltatás használatához szükséges böngészőkomponens az első alkalommal rendszergazdai jogkört követel meg. Ennek hiányában a szolgáltatás nem fog működni.

VPN

A VPN szolgáltatás lényege, hogy az ELTE hálózatát biztonságos módon meghosszabbíthassuk a felhasználók tartózkodási helyére. A VPN szolgáltatás igénybevételéhez szükség van egy VPN-azonosítóra és egy speciális kliens szoftverre, amely letölthető az ELTE Informatikai Igazgatóság oldalárólVPN-azonosítót az IIG ügykezelő felületén keresztül is igényelhetünk, az IIG (caesar) azonosítónk megadásával, ez nem igényel személyes ügyintézést. 

A telepített kliens szoftver a VPN-azonosító megadása után titkosított kapcsolatot hoz létre a szerver és a felhasználó között.

Stunnel

Az ELTE oktatói, alkalmazottai, hallgatói, caesar-azonosítóval a stunnel szolgáltatást is igénybe vehetik. Az ehhez szükséges segédprogram otthoni számítógépre telepítése után az adatbázisokban otthonról elérhető minden olyan digitális tartalom, amely ELTE IP-hez kötött.