Könyvbeszerzés

Könyvbeszerzés

Külföldi e-könyv vásárlása

2021 októberétől lehetőség nyílt külföldi kiadású elektronikus könyvek vásárlására is az ELTE által kötött közbeszerzési szerződésnek köszönhetően a ProQuest szolgáltatótól. A kötetek így az eddigiekhez képest sokkal gyorsabban beszerezhetők, és felhasználásuk is jóval egyszerűbbé válik.

A felület előzetes regisztráció után vehető igénybe. A kiadványok másolásvédelemmel, DRM-mel vannak ellátva, amely garantálja, hogy ha valaki letölt (kikölcsönöz) egy könyvet, akkor csak addig férjen hozzá, amíg erre jogosultsága van, illetve, hogy a rendszer tudja kezelni a kölcsönzést (azaz a vásárolt felhasználószámnak megfelelően engedjen párhuzamos további felhasználásokat). A vásárolt könyvek így kizárólag Adobe Digital Editions programmal nyithatók meg.

A megvásárolt kötetek a szerződés megszűnte után is rendelkezésre fognak állni, azaz „örökárasak”.

Az e-könyvek a könyvtárosok közreműködésével vehetők meg, és az ELTE szabályai értelmében könyvtári dokumentumnak minősülnek. A beszerzési folyamat során ugyanazokat az engedélyeztetési, kötelezettségvállalási és megrendelési lépéseket kell elvégezni, mint a nyomtatott kiadványoknál. De a megrendelés után már akár azonnal (tehát még a kifizetés előtt) használhatóvá válnak a kötetek.

A vásárlás folyamata gyorsítható, ha előtte az e-könyvek kiválasztását az igénylő végzi el a rendelkezésre álló katalógusból. A szervezeti egység könyvtárosának leadott listában mindenképpen érdemes feltüntetni a kívánt mű adatait (elsősorban a kiadvány linkjét és a megvásárolni kívánt konstrukciót – 1U (1 felhasználó), 3U (3 felhasználó), UA (korlátozás nélkül), NL (nem lineáris, kredites hozzáférés) –, de emellett természetesen hasznos közölni a kiadvány szokásos egyéb adatait, mint szerző, cím, ISBN).

A hozzáférés részletei

A felhasználószám azt határozza meg, hogy egy időben párhuzamosan hány ELTE-polgár számára nyitható meg és olvasható a dokumentum. Az e-könyveknél egyesével, de akár gyűjteményi szinten globálisan is beállítható az az időtartam (napban), ameddig egy-egy felhasználó egy dokumentumot „lefoglalhat” (kölcsönözhet). A kölcsönzési időt a könyvtáros állítja be. Korlátlan hozzáférés esetén akármennyi számítógépen nyitva lehet a dokumentum, de ez a konstrukció a legdrágább megoldás is a lehetőségek közül. Emellett lehetőség van letöltésre is. Ezt egyszerre kisebb egységekben engedélyezi a rendszer, de néhány nap alatt egy egész kiadvány legálisan a saját számítógépre menthető.

A DRM technológia biztosítja, hogy ha valaki letölt (kikölcsönöz) egy kötetet, a kölcsönzési idő lejárta után a letöltött dokumentum zárolódik. Ennek köszönhetően válik a ProQuest honlapjáról mások számára hozzáférhetővé, illetve újra kölcsönözhetővé a mű.

A vásárlásnál hibrid megoldást jelent a kredites rendszer, amely a beszerzéstől számítva évente újraindulva biztosít bizonyos számú kreditet az ELTE számára. Egy felhasználó által egy napon végzett megnyitás/letöltés egy kreditnek számít, így pl. 250 kreditet 50 felhasználó 5 nap alatt tud elfogyasztani. Ez abban az esetben célszerű, ha célhoz kötötten (pl. szemináriumi munka) történik a vásárlás, és előre kiszámítható a felhasználás mértéke.

A rendszer jellemzője, hogy mivel az ELTE egy platformot használ, az egész egyetemről fel tudják használni a megvásárolt krediteket, illetve tudják kölcsönözni a kiadványokat. Ez optimálisan úgy kezelhető, ha a könyvtáros azonnal jelzi a kiadványt kérő oktatónak, kutatónak, hallgatónak az e-könyv elérhetővé válását, s ő első felhasználóként kölcsönzi ki, tölti le magának. Emellett a könyvtáros maga határozza meg minden egyes dokumentum esetében a kölcsönzési időt (akár 1 napra szűkítve), mellyel szabályozni tudja a foglalásokat.

Linkek

Image by macrovector on Freepik