DOI

DOI

Mi az a DOI?

A DOI, azaz a Digital Object Identifier egy 2000-ben bevezetett, de csak mostanában igazán elterjedő digitális objektum (dokumentum, kép vagy bármilyen más tartalom) azonosító szolgáltatás (2021-ben lépte át a rendszer a napi 1 milliós használatot), gyakorlatilag egy ISBN-hez hasonló azonosító szám, sokkal több funkcióval és nagyobb rugalmassággal.

A DOI azonosítókat két szervezet regisztrálja, az ELTE részére a CrossRef nyújtja ezt a szolgáltatást, emellett pedig a DataCite a kutatási adatok számára biztosítja az azonosítókat. A DOI azonosítók regisztrációjának díja van, amelyet az ELTE áll a saját polgárai és kiadói számára.

A DOI kézikönyv letöltése.

Miért jó a DOI?

 • Nem csak digitális, hanem bármilyen (fizikai vagy absztrakt) objektumot tud azonosítani, amelynek adatait tudjuk rögzíteni.
 • Nem helyfüggő, hanem mindig ugyanarra a dokumentumra mutat annak aktuális tárhelyétől vagy elérhetőségétől függetlenül (tehát nem "romlik el" a hivatkozás, ha a tartalom vagy dokumentum gazdája elmozgatja azt eredeti helyről, pl. szerver költöztetése vagy szolgáltatóváltás miatt).
 • Nem csak nagyobb szövegegységeket, köteteket, folyóiratokat tud jelölni, hanem akár fejezeteket, bekezdéseket is, ez csak a kiadón és a szerzőn múlik.
 • Használata sokkal könnyebbé teszi a hivatkozások követését és feldolgozását, valamint gépek számára is könnyebben értelmezhetőek, utat nyitva az automatizált hivatkozáskövetés előtt.
 • Egyértelműen azonosítja a dokumentumot vagy annak részét. Így nem fordulhat elő, hogy egy azonosító két dokumentumhoz is tartozik, ami pl. az ISBN esetében megtörténhet.
 • A DOI azonosító linkként azonnal elérhetővé teszi a hivatkozott objektumot vagy annak adatait.

Hogyan épül fel, működik a DOI?

A DOI egy fix előtagból és egy szabadon módosítható utótagból áll. Az előtag magát a kiadót azonosítja és a DOI regisztrációs ügynöksége osztja ki, az utótag a dokumentumot és annak részeit jelöli. Ez utóbbit a szerző vagy a kiadó állapítja meg saját belátása alapján, viszont az egyediség követelményét mindenképpen teljesítenie kell. A DOI azonosító a https://doi.org/ előtaggal linkként működik, amely mindig az adott dokumentum(rész)re mutat.

Pl. https://doi.org/10.55052/themis.2021.2.153-172

 • https://doi.org/ - link előtagja
 • 10.55052 - prefix
  • 10 - directory code (jelenleg csak a 10-es code létezik)
  • 55052 - publisher ID, kiadói azonosító
 • themis.2021.2.153-172 - a kiadó vagy a szerkesztő által megállapított utótag, amely ez esetben tartalmazza a kiadvány címét (Themis), az évfolyamát (2021), a kötetet (2) és a jelölt tanulmány oldalszámát (153-172)

A DOI igénylésének menete

Az ELTE-n belül az Egyetemi Könyvtár és Levéltár koordinálja és fizeti ki a DOI regisztrációt. Az ELTE ÁJK Kari Könyvtár köztük és a szerzők, valamint a kiadói tevékenységet végző Kari szervezeti egységek közötti munkát segíti. A DOI-t mindig az adott kiadót képviselő személy igényelheti meg (tehát pl. kari kiadványok esetén a Dékán). Ha valaki a Karról DOI azonosítót szeretne használni, azt kérjük, vegye fel a kapcsolatot velünk.

A DOI azonosító igénylésének előfeltétele, hogy a szerzők, szerkesztők vagy az ELTE ÁJK Kari Könyvtár munkatársai ellenőrizzék a mű teljes bibliográfiáját. Amely tételhez létezik DOI-azonosító, ott annak szerepelnie kell. Az ellenőrzést a CrossRef felületén kell elvégezni. (Figyelem! A kereső sajnos nem minden esetben ad találatot, így érdemes alaposan utánajárni a DOI-nak már a jegyzetek megírásakor és a bibliográfia létrehozásakor). A DOI azonosítót kattintható linkként kell rögzíteni.

Pl. Peterson, John – Bomberg, Elizabeth (1999): Decision-making in the European Union. Basingstoke: Macmillan. DOI: https://doi.org/10.1007/978-1-349-27507-6

A szerződés megkötése után az ELTE EKL elküldi a prefixet, amelyhez a kiadó vagy a szerző rendelheti hozzá az utótagot (ehhez is tud a Könyvtár segítséget nyújtani).

A DOI azonosítók, és azok élesítésének feltétele, hogy minden egyes azonosított tanulmány külön oldalra kerüljön, külön linket, URL-t kapjon. Ennek alapján kell a kiadványnak egy főoldal (amennyiben az folyóiratszám vagy tanulmánykötet), amely tartalmazza a fejezetekre, cikkekre mutató hivatkozásokat, a szerző, a cím és a DOI felüntetésével. Ezen felül minden tanulmány külön oldalán még egyszer fel kell tüntetni az alap adatokat (szerző, cím, oldalszám stb.), adott esetben pedig ide lehet feltölteni HTML formátumban is a tanulmány teljes szövegét, és elhelyezni a PDF-re mutató külön linket (érdemes egyből az EDIT-be archiválni ezeket a fájlokat). Jógyakorlatként érdemes megnézni az Oxford University Press eljárását.

A DOI automatikus kezelése

Amennyiben egy folyóirat szerkesztősége az ELTE EKL által szolgáltatott OJS rendszerben gondozza és publikálja a folyóiratot, úgy az OJS maga képes kiosztani a DOI-t, és teljesíteni a cikkek felbontásának követelményét. Példák: ELTE Law Journal, Jogelméleti Szemle

Miben tud segíteni az ELTE ÁJK Kari Könyvtár?

 • DOI megállapodás megkötésének adminisztrációja az ELTE EKL-lel
 • DOI utótag kiosztása és feltüntetése a publikációban
 • DOI azonosítók ellenőrzése és pótlása a hivatkozásokban
 • Publikáckió rögzítése az MTMT és EDIT nyilvántartásaiban

További kérdések, információk, időpont egyeztetése bemutatóhoz

Források, hasznos linkek

Image By vecstock